BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ

BAKAN AVCI AZERİ YAZARLARLA BULUŞTU

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Azerbaycan temasları kapsamında mevkidaşı Ebülfes Garayev ile görüştü.

Bakan Avcı: “Azerbaycan edebiyatı Türkiye'de, Türk edebiyatı da Azerbaycan'da hak ettiği kadar tanınmıyor. Bizim bir seferberlik halinde karşılıklı olarak yazarlarımızı halklarımıza, özellikle gençlerimize tanıtmamız lazım.”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Azerbaycan edebiyatı Türkiye'de, Türk edebiyatı da Azerbaycan'da hak ettiği kadar tanınmıyor. Bizim bir seferberlik halinde karşılıklı olarak yazarlarımızı halklarımıza, özellikle gençlerimize tanıtmamız lazım.” dedi.

Bakan Avcı, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da mevkidaşı Ebülfes Garayev ile görüştü.

Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda konuşan Garayev, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yakın iş birliği içerisinde olduklarını ve ortak projeler yürüttüklerini söyledi.

Azerbaycan turizm sektöründe çok sayıda Türk yöneticinin çalıştığını hatırlatan Garayev, onların Azerbaycan turizminin gelişimine büyük katkı sağladıklarını ifade etti.

Azerbaycanlı uzmanların da kültür, sanat, müzik ve edebiyat alanlarında Türkiye'ye katkı sağladığını belirten Garayev, “Ortak kültürel turizm programları yapmayı öneriyorum. Kültürün tebliğinde turizmin büyük önemi var.” dedi.

Avcı ise Azerbaycan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kısa ancak verimli ziyaret gerçekleştirdiğini kaydetti.

Kütüphaneler arasındaki iş birliğinden ve iki ülke kitaplarının karşılıklı tanıtılmasına değinen Avcı, Bakanlık olarak bastıkları kitapları Azerbaycan Milli Kütüphanesine de göndereceklerini belirtti.

Yunus Emre Bakü Türk Kültür Merkezini Ziyaret

Bakan Avcı, temasları kapsamında Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezini ziyaret etti.

Merkezin yeni binasını gezen Avcı, Yunus Emre Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım'dan bilgi aldı.

Buradaki hatıra defterini imzalayan Avcı, Türkçe öğrenim gören öğrencilerle de sohbet etti.

Azerbaycanlı Yazarlarla Buluşma

Bakan Avcı, Azerbaycan Yazarlar Birliği üyeleriyle de bir araya geldi.

Azerbaycan Milli Kütüphanesinde düzenlenen toplantıya, Avcı'nın yanı sıra Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Vagif Aliyev, Kütüphane Müdürü Kerim Tahirov, milletvekilleri ve yazarlar katıldı.

Toplantıda konuşan Avcı, Sovyetler Birliğini hatırlatarak, bu dönemde araya giren ayrılık sebebiyle iki ülke arasındaki kültürel bağların büyük ölçüde aksadığını ancak hiç kopmadığını söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın bir millet olduğunu hiçbir zaman unutmadıklarını ve bunu edebiyatla yaşattıklarını ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

İnşallah önümüzdeki dönemlerde aradaki bu kopukluk kapanmış olacak ve çocuklar birbirimizin yazarlarını daha yakından izlemiş olacaklar. Diğer sanat dallarında da birbirini tanıyacak faaliyetlere yer vermemiz gerekiyor.”

Bakan Avcı, temasları kapsamında Bakü'de tarihi İçerişehir'i gezdi.

İçerişehir'deki Şirvanşahlar sarayını ziyaret eden Avcı, burada bulunan Seyit Yahya Şirvani'nin türbesinde dua etti.

(27.09.2016)

• 1.jpg